Συντροφικότητα σημαίνει μοίρασμα και ανοιχτή αγκαλιά.

Αρκετές φορές ζευγάρια παραπονιούνται ότι πραγματικά βρίσκουν δυσκολία στο να επικοινωνήσουν το συναίσθημα τους στο σύντροφό τους και να μπορέσουν να συνδεθούν ουσιαστικά.

Η βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των ζευγαριών είναι πάρα πολύ σημαντική για να μπορούν να αισθάνονται συνδεδεμένοι και να νιώθουν ότι μαζί προχωρούν στη ζωή δείχνοντας ενσυναίσθηση, αγάπη και άνευ όρων αποδοχή ο ένας στον άλλον. Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά είναι καλό τα ζευγάρια να έρχονται σε επαφή με έναν ειδικό σε θέματα ψυχικής υγείας, όπως είναι ένας Relationship Coach, ο οποίος έχει λάβει εξειδικευμένες γνώσεις ώστε να μπορεί να τους βοηθήσει να βελτιώσουν την επικοινωνία μεταξύ τους.

Όσον αφορά στην επικοινωνία των ζευγαριών είναι εποικοδομητικό να καταφέρουν να αισθάνονται οικειότητα και συναισθηματική εγγύτητα ο ένας με τον άλλον, να μπορούν δηλαδή να νιώθουν ότι ο σύντροφός τους είναι ταυτόχρονα και ο άνθρωπος που είναι εκεί υποστηρικτικά πάντα για εκείνους να τους ακούσει, να αφουγκραστεί την ανησυχία ή το πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Να νιώσει το συναίσθημα που βιώνουν χωρίς να τους κρίνει ή να υποβαθμίσει αυτό που αισθάνονται.

Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό για την άνθηση της συντροφικότητας να μπορεί ο κάθε σύντροφος να ακούσει τον άλλο με ενσυναίσθηση, αγάπη προσφέροντας τόσο τον χρόνο του όσο και τη διάθεσή του. Όταν λοιπόν ο σύντροφός μας προτρέπει να κάνουμε μία συζήτηση τότε είναι καλό να αφήνουμε για λίγο στην άκρη τις υποχρεώσεις που έχουμε υπόψιν μας ακόμη και το κινητό μας και να του χαρίσουμε απερίσπαστα την προσοχή μας γιατί όταν ο σύντροφος αισθάνεται ότι πραγματικά έχουμε την ευχαρίστηση και την διάθεση να τον ακούσουμε τότε νιώθει ότι πραγματικά σεβόμαστε και τον ίδιο και το συναίσθημα που μας εκφράζει.

Όσον αφορά στο relationship coaching είναι καλό να μάθουμε ότι στη συντροφικότητα σίγουρα θα υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ζευγαριών. Όσο και αν ταιριάζουν αποτελούν διαφορετικές και ξεχωριστές προσωπικότητες, πράγμα που σημαίνει ότι αναμφίβολα θα υπάρξουν κατά τη διάρκεια της σχέσης και διαφωνίες και διαφορετικές γνώμες, που βοηθούν και στον εμπλουτισμό της σχέσης.

Το θέμα είναι ο κάθε σύντροφος να μάθει να εκφράζει την γνώμη του με σεβασμό χωρίς να προβαίνει σε εκρήξεις ή χωρίς να υπάρχει διάθεση επιβολής της γνώμης του στο σύντροφό του. Ο καθένας προέρχεται από διαφορετικό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον οπότε, όπως δείχνουν και ψυχολογικές έρευνες και μελέτες, όταν υπάρχουν κάποια οικογενειακά τραύματα ή δυσάρεστα οικογενειακά βιώματα και πληγές αρκετές φορές ο ένας σύντροφος μπορεί να συμπεριφέρεται καταπιεστικά. Αυτό αποβαίνει σε βάρος της εξέλιξης της σχέσης διότι οποιοσδήποτε καταναγκασμός ή διάθεση επιβολής είναι απαράδεκτη εντός της σχέσης και ουσιαστικά πνίγει τη συντροφικότητα και οδηγεί στην κατάρρευση της.

Οπότε είναι ουσιαστικό για το ζευγάρι μέσω των συνεδρίων να καταλάβει ο καθένας τι είναι αυτό που πράττει έστω και ασυνείδητα και λειτουργεί δυσλειτουργικά για την πορεία και την εξέλιξη της σχέσης και να προσπαθήσει μέσω εξειδικευμένων τεχνικών και γνώσεων που θα του προσφέρει και ο ειδικός να το καταστείλει και να το εξαφανίσει.

Είναι εμπλουτισμός στη σχέση να υπάρχει και διαφορετική γνώμη αλλά έχει σημασία το πώς εκφράζονται αυτές οι διαφορετικές γνώμες και επίσης ο τρόπος που επικοινωνεί και λύνει ζητήματα το ζευγάρι όταν προκύπτουν οι διαφωνίες.

Επόμενο πάρα πολύ σημαντικό θέμα όσον αφορά στη σύνδεση των ζευγαριών είναι ο καθένας να ανοίξει την αγκαλιά του και να δεχτεί τρυφερά το σύντροφό του. Αυτό σημαίνει να μην κρατάει αποστάσεις ασφαλείας από τον άνθρωπο του υπό τον φόβο ότι μπορεί η σχέση στο μέλλον να μην έχει την ιδεατή εξέλιξη ή να φοβάται μήπως πληγωθεί. Η συντροφικότητα δεν λειτουργεί με ασφαλιστικές δικλίδες και με δίχτυ προστασίας. Χρειάζεται να αφήσουμε την καρδιά μας πραγματικά να αγαπήσει για να νιώσουμε το πολύτιμο και πανέμορφο συναίσθημα της αγάπης και του έρωτα. Χρειάζεται να τολμήσουμε για να βιώσουμε την αγάπη και τη συντροφικότητα και να μάθουμε το διάλογο και την αλληλοπεριχώρηση.

Κοινοποίηση :
Περισσότερα άρθρα & συμβουλές